Druiven stroop

Op zoek naar een lekker en gezond smeersel? Deze druivenstroop kan je helemaal zelf maken. Naast dat ie zonder suiker heerlijk zoet is, is die ook nog eens super gezond! Druiven zitten namelijk boordevol bijzondere actieve plantenstoffen die volgens onderzoeken levensverlengend werken. Zelfs de pitjes van druiven spelen een positieve rol. Ze kunnen je bloeddruk namelijk doen verlagen. Blauwe druiven zijn zelfs nog gezonder dan witte aangezien deze veel anthocyanen bevatten. Anthocyanen spelen een rol bij ziektepreventie en symptoombestrijding. Dat kunnen we altijd wel gebruiken.
Ingrediënten:
- 2kg blauwe druiven
- 1 pond appels
- 2 uien
- 2 grote tomaten
- 3+ grote chilipepers (naar wens)
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- 2 theelepels peperkorrels
- 8 stuks steranijs
- 1 eetlepel venkelzaad
- ½ theelepel kruidnagelpoeder
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- (gelatine)
Bereidingswijze:
- Was de druiven en stop ze in een grote pan.
- Hak de uien en tomaten fijn en voeg ze toe.
- Voeg de appels en chilipepers toe
- Voeg de balsamicoazijn, peperkorrels, steranijs, venkelzaad, kruidnagel- en kaneelpoeder toe.
- Mix alles door elkaar met een houten lepel
- Laat het mengsel 45min stoven
- Wil je een wat dikkere stroop? Voeg dan wat gelatine toe (hoeveelheid naar wens)
- Verwijder de chilipepers uit de stroop
- Mix het mengsel fijn met een staafmixer
- Giet het hete mengsel in potjes en laat deze op zijn kop afkoelen voordat je ze in de koelkast plaatst.
- Smeer het mengsel op een pannenkoekje (of iets anders naar wens) en smullen maar!
Tip: Maak eerst de potjes goed schoon door ze 15 min in kokend sodawater te zetten.