Wil je jouw immuunsysteem een boost geven? En een rol bijdragen aan je weefselherstel en collageenproductie? Doe dan eens een poging tot het maken van deze gekarameliseerde rode ui mix. In ui zitten antioxidanten, antimicrobiële en antivirale eigenschappen die ontstekingen tegengaan. Ook zitten ze boordevol voedingsstoffen, zoals prebiotica en vezels die zorgen voor de optimale darmflora. Daarnaast bevat ui vitaminen C & B en mineralen als ijzer, calcium, kalium en fosfor. Een betere (en lekkerdere) manier om die boost te krijgen is er haast niet.

Ingrediënten

  • Rode ui (8 stuks)
  • Laurierblad (2 blaadjes)
  • Balsamico (scheutje)
  • Dadelsiroop (scheutje)
  • Tijm (snufje)
  • Kruisbes (een bakje)
  • Zout (snufje)
  • Peper (snufje)
  • Olie (scheutje)

 

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
  • Snijd de ui in ringen en leg ze in een ovenschaal
  • Voeg de laurierblaadjes toe
  • Voeg de scheutjes balsamico, dadelsiroop en olie toe
  • Besprenkel de mix met de tijm, kruisbes, zout en peper
  • Mix alle ingrediënten goed door elkaar
  • Laat de mix min. 45 karamelliseren in de oven
  • Check of alles goed zacht is geworden, zo niet nog iets langer in de oven
  • Serveer (bijvoorbeeld bij een broodje geitenkaas of als toevoeging van een warme maaltijd) en geniet!

 

Wist je al dat uien vroeger bij de epidemieën zoals Cholera en de Pest werden gegeten om deze ziektes te vermijden en de weerstand omhoog te brengen?